Beste toeristische bestemming van de wereld..

Het juiste verhaal…!

And the winner is….Parkstad Limburg! De regio kreeg op 7 april 2016 in Dallas de prestigieuze toerisme-award uit handen van de World Travel & Toerisme Council. Deze regio mag zich nu de beste toeristische reisbestemming ‘van morgen’ 2016 noemen. Voor velen kwam de prijs als een verrassing want bij de beste reisbestemming ter wereld denken mensen al snel aan zee, witte stranden en palmbomen. Maar Parkstad is getransformeerd van een industrieel zwart gebied naar een groene, toeristische regio. Op eigen kracht en dat is uniek!

In een betrekkelijk korte tijd is er veel veranderd in Parkstad Limburg. Vanuit een voormalig industrieel mijngebied heeft de regio zich in vijftien jaar ontwikkeld tot een van de groenste stadsregio’s van Nederland. Overheden, ondernemers, VVV Zuid-Limburg en inwoners werkten intensief en vastberaden samen en ontwikkelden een toeristische bestemming van formaat.

Tot het einde van de 19e eeuw stond Parkstad bekend als ‘agrarisch district Zuid-Oost-Limburg’.De regio was opgebouwd uit een groot aantal kleine boerengemeenschappen. Met de toenemende industriële vraag naar kolen in het begin van de 20e eeuw vond er hier een radicale verandering plaats. Tussen 1900 en 1975 concentreerde het economische leven in deze regio zich volledig op steenkoolwinning. Maar niet alleen de economie, ook de sociale en culturele activiteiten werden volledig door de mijnen bepaald. De regio werd een van de meest welvarende delen van Nederland. In 1960 werd echter duidelijk dat het einde van deze welvaart naderde. De kolenmijnen waren gedwongen om te concurreren met nieuwe energiebronnen zoals olie en gas. In 1965 besloot de regering alle kolenmijnen te sluiten. Plotseling zaten 80.000 mensen zonder werk. De regio ging door stormachtige tijden en kreeg het zwaar. Maar sloeg uiteindelijk terug met nieuwe en innovatieve vormen van werkgelegenheid en toeristische hotspots.

Het resultaat mag er zijn: een omzet in 2015 van € 368 miljoen en 5.800 nieuwe fulltime banen. In 2015 werd 29 procent van de totale toeristische omzet van Zuid-Limburg gerealiseerd door dit voormalig ‘lelijke eendje’ van de regio. Bereikt in een economisch moeilijke tijd door politieke leiders en investeerders met visie. Zij maakten het mogelijk om grote dagattracties te bouwen, natuur aan te leggen, wandel- en fietsroutes te ontwikkelen, een cultureel klimaat te creëren en het mijnverleden te koesteren. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van de euregionale ligging en kijkt de regio nadrukkelijk over de grenzen heen naar de buurlanden.

Uit het niets komen tot een bloeiende sector: dat is een enorme prestatie. Parkstad Limburg is nueen prachtige regio om te verblijven en te recreëren. Het aanbod is eindeloos. Zo telt Parkstad Limburg vele unieke musea, bijzondere monumenten, laat het een stukje Nederlandse mijnhistorie herleven en is de regio jaarlijks gastheer van vele culturele en sportieve evenementen.

In Parkstad ligt het grootste indoor skidorp ter wereld, de hoogste wandeltrap van Nederland, de grootste woonboulevard van Europa en de meest innovatieve én moderne dierentuin van Europa. Maar ook één van de grootste te bezoeken kastelen van Nederland, de oudste en grootste abdij van de Benelux, de grootste wereldtuinen van Nederland, de grootste Romeinse opgravingen van Nederland en de nostalgische stoomtrein.

Daarnaast wordt de regio ook dé groene oase van Zuid-Limburg genoemd. Er zijn volop hellingbossen, beekdalen en plateaus afgewisseld met glooiende akkerbouw en imposante natuurparken. Parkstad loopt zo ook heel natuurlijk over in het prachtige Limburgse Heuvelland.

Bekijk de promofilm van Parkstad Limburg.